Turkiets 5 bästa resmål

Turkiet förför sina besökare med lata dagar på stranden, låga priser, kryddiga matupplevelser, tebjudningar i basarerna och ändlösa nätter. Det är inte underligt att Turkiet blir allt mer populärt bland svenska semesterfirare.

Turkiet har ett överflöd av sol och sköna stränder. Ska du bara åka på charterresa en gång i år, så är det Turkiet du ska resa till! Här kan du spendera en riktigt avkopplande semester och samla kraft inför vardagen.

Vi åkte i år till Turkiet för första gången. Läs vårt resereportage här...

Turkiets 5 bästa resmål


Alanya



Alanya är en av Turkiets största semesterorter med sol och bad vid härliga sandstränder, mängder av restauranger och en levande stadskärna. Hit kan alla resa, barnfamiljer, par eller nöjeslystna ungdomar.

Väster om Alanyas karaktäristiska klippa sträcker sig Kleopatrastranden tre kilometer bort, med grovkornig sand. På andra sidan ligger den åtta kilometer långa och bitvis långgrunda Östra stranden. Här finns allt från sand till sten och klipphällar. Vattenaktiviteter finns på flera ställen, främst i anslutning till de större hotellen som erbjuder vattenskidåkning, trampbåtar, paragliding och dykning.

Läs mer om Alanya >>

Belek



Det välrenommerade semesterområdet Belek ligger längs den långa turkiska Rivieran, endast en halvtimme från flygplatsen i regionshuvudstaden Antalya. Belek är Turkiets och en av södra Europas främsta golfmetropoler, men området är mer än bara golf. Längs den vidsträckta sandstranden ligger en lång rad av utmärkta semesterhotell.

I Belek väntar kilometerlånga stränder med grovkornig sand. Stränderna ligger i anslutning till hotellen och är ofta privata. Det finns vattensporter, solstolar och parasoller. Havssköldpaddor av den rödlistade arten caretta caretta lägger ägg på vissa strandavsnitt, där är det i så fall viktigt att visa hänsyn genom att undvika nedskräpning och inte vistas på stranden kvälls- och nattetid.

Läs mer om Belek >>

Içmeler



Içmeler är barnfamiljernas favorit! Här är stranden långgrund och vattnet klart. Atmosfären är rogivande och utbudet varierande med restauranger, barer, basarer och utflykter.

Här är stranden lite bredare än i Marmaris och vattnet är klart och fint. Stranden är långgrund och består mestadels av sand uppblandat med småsten. Runt omkring finns många mysiga badvikar med finkornig sandstrand. För att komma dit kan du hyra bil eller ta badbåten.

Läs mer om Içmeler >>

Side



I mysiga Side vimlar det av ruiner och kulturella sevärdheter. De långa härliga sandstränderna lockar till många dopp och i Gamla stan kan du strosa runt bland charmiga stenhus, butiker, barer och restauranger. En glad nyhet för i år är den långsträckta strandpromenaden!

I Side finns två stränder. Den östra har något klarare vatten och vattensporter. Här är det lättare att hitta en egen liten plats att njuta av solen från. Västra stranden är barnfamiljernas favorit. Det är en långgrund sandstrand med solstolar, parasoller, restauranger, barer och diverse vattensporter.

Läs mer om Side >>

Ölüdeniz



En turkisk semesterort med thailändskt vatten och ljumma vindar långt in i oktober.
Ölüdeniz, med Turkiets vackraste strand, är en oas vid en lagun i Medelhavet med både action och lugn.

Tidigare var området i princip obebott, men under de senaste femton åren har en trivsam semesterort vuxit fram alldeles invid stranden, med småskaliga hotell, kaféer, butiker och en hel del mysiga uteserveringar. Avkoppling, bad och långa rofyllda middagar i solnedgången blir semesterns huvudingredienser för de flesta.

Läs mer om Ölüdeniz >>

Källa: Vagabond

0 kommentarer:

Skicka en kommentar