Östersjöns bästa stränder

Längtar du efter att strosa omkring på vita stränder med pudermjuk sand? Du behöver inte resa till något exotiskt resmål för att uppleva det, Östersjöns kuster kantas nämligen av vita sandstränder.

Boende bokar du själv till bra pris hos Hotels.com och Sembo.

Ytterö, Finland



Sex kilometer av finkornig sand och dyner – massor med plats att njuta och roa sig. Sandstranden i Ytterö är en av Finlands vackraste badstränder. Mångsidigheten är Ytterös styrka. Samtidigt som surfarna njuter av vad som sägs vara Finlands bästa vågor, njuter familjens småttingar av strandsemesterns alla härligheter. Ytteröområdet erbjuder avkopplande semesterdagar och alla slags fritidsutövningar, från strandlekar till golf och från kiteboarding till utflykter i naturen. Området är också känt för sitt rika fågelbestånd.

Resa dit: Färja från Stockholm till Helsingfors eller Åbo. Därefter 3-4 timmar med tåg till Björneborg. Alternativt flyg till Helsingfors.

Pärnu, Estland



På 1930-talet gick det direktbåtar från Stockholm till Pärnus många kurbad och givetvis lockade den fina sandstranden med gnistrande vit sand. I dag har Pärnu hittat tillbaka till sitt forna jag. Strandlivet känns nästan kontinentalt med kaféer, klubbar och strandvolleyboll. Det finns fortfarande flera högklassiga spa-anläggningar, till exempel klassiska Mudaravila och nya, lyxiga favoriter som Tervis, Spa Estonia, Söprus och Viiking.

Resa dit: Färja från Stockholm till Tallinn. Buss Tallinn-Pärnu tar cirka två timmar.

Jurmala, Lettland



Kuststaden Jurmala är Lettlands populäraste semesterort och kallas för den baltiska Rivieran. Inte så konstigt det för de ändlösa via stränderna, det blåa vattnet och de friska vindarna ger direkt associationer åt syd. Här finns spa-anläggningarna som Baltic Beach och Jurmala Spa. Barnens favorit är den gigantiska vattenlekparken Livu Akvaparks.

Resa dit: Färja från Stockholm till Riga, följt av tåg i 45 minuter.

Nida, Litauen



Stranden är 10 km lång så du behöver inte oroa dig att inte hitta någon plats i sanddynerna. Vill du inte ligga och sola kan du alltid ta en promenad längs stranden och leta bärnsten. I byn finns flera rumsuthyrare, pensionat och hotell som Litorina och Nidus.

Resa dit: Färja Karlshamn-Klaipeda följt av buss i 1,5 timme.

Sopot, Polen



Sopot är en klassisk kurort som utvecklats till ett bad- och nöjesparadis mitt på Polens Riviera. Njut av ett myllrande folkliv och en skönt avslappnad stämning på caféer, dansställen och pubar längs gågatan Monte Cassino. Lägg dessutom till en lång vit sandstrand och ett paradis för alla som vill sola, bada surfa eller bara koppla av.

Resa dit: Färja Nynäshamn-Gdansk eller Karlskrona-Gdynia.

Usedom, Tyskland



Stranden är över åtta kilometer lång och upp till 100 meter bred med sand som är gyllenglänsande kritvit. Över den lyser solen med fler soltimmar än på de flesta andra ställen i Tyskland. I trakterna kring Usedom finns gott om pensionat och hotell, spa-faciliteter, naturreservat och cykelleder.

Resa dit: Färja Ystad-Swinoujscie följt av tio minuter med tåg till Ahlbeck.

Dueodde, Bornholm (Danmark)



Dueodde är Bornholms sydligaste spets. Här hittar du mjukt rullande dyner och kritvit sand som påstås vara världens finaste. Den långgrunda stranden med klart vatten är en självklar favorit hos alla barnfamiljer.

Resa dit: Färja från Ystad och Simrishamn.

Källa: UNT.SE

0 kommentarer:

Skicka en kommentar